مجله اینترنتی تخصصی نرم افزار

سیستم پاور بی آی (Power BI) چیست و چه کاربردی دارد؟

زمان مطالعه: 8 دقیقه

هوش یا درک کسب و کار از طریق جمع‌آوری اطلاعات مهم و کلیدی در زمینه فعالیت‌های اصلی کسب و کار مانند بازاریابی، فروش، تحلیل رفتار مشتریان و … به دست می‌آید. با استفاده از این اطلاعات، می‌توانید تصمیم درستی بگیرید و به موقع عمل کنید.

یکی از نرم افزارهای مطرح در حوزه هوش تجاری، Power BI است که به وسیله شرکت مایکروسافت منتشر شده. امروز قصد داریم  با آموزش صفر تا صد پاور بی آی، این نرم افزار را به طور کامل معرفی و بررسی کنیم. اما پیش از آن، لازم است مختصری راجع به هوش تجاری صحبت کنیم.

هوش تجاری چیست و چرا مهم است؟

هوش تجاری

هوش تجاری (Business Intelligence)، ترکیبی از تحلیل، داده کاوی، تصویر سازی داده و… است که به سازمان‌ها جهت «تصمیم گیری بر اساس داده‌ها» کمک می‌کند. BI می‌تواند داده‌ها را برای گرفتن تصمیمات استراتژیک و کاربردی به نوعی دانش اجرایی تبدیل کند. هوش تجاری، تمامی بخش‌های سازمان را از طریق بهبود دسترسی به داده‌های سازمان و سپس استفاده از آنها برای افزایش سود آوری، کارایی، رضایت مشتریان و در نهایت، افزاش سهم بازار هماهنگ می‌کند.

همان طور که گفتیم، سیستم هوش تجاری به طور دائم مشغول جمع آوری و ذخیره سازی اطلاعات در مورد فعالیت‌های سازمانی و سپس سازماندهی آن‌ها به منظور تحلیل، گزارش دهی و داده کاوی است.

هوش تجاری چیست را بخوانید تا به طور مفصل با سیستم BI آشنا شوید.

پاور بی آی چیست؟

نرم افزار Microsoft Power BI، یک بستر هوش تجاری و مدیریت اطلاعات کسب و کار است که ابزارهایی را برای جمع آوری، تجزیه و تحلیل، تجسم و به اشتراک گذاری داده‌ها فراهم می‌کند. قابلیت‌های متنوع این نرم افزار، به شما کمک می‌کند تا بتوانید داده‌های گسترده و حجیم خود را به راحتی تحلیل و بررسی کرده و نتایج آن را در اختیار سایر افراد قرار دهید.

پاور بی آی چیست

این داده‌ها می‌تواند در یک فایل اکسل، انبار داده‌های آنلاین یا غیر آنلاین باشد. Power BI به شما امکان می‌دهد به راحتی به داده‌های خود دسترسی پیدا کنید، موارد مهم را تشخیص دهید، آن‌ها را نمایش دهید و با سایر افراد به اشتراک بگذارید.

اجزای پاور بی آی چیست؟

اجزای مختلف سیستم Power BI به کاربران امکان می‌دهد یک دید تجاری متناسب با نقش خود ایجاد کرده و آن را با سایر افراد به اشتراک بگذارند. علاوه بر این، مولفه‌های موجود در این نرم افزار کمک می‌کند تا کاربران، گزارش‌های داده را تهیه کرده و در اختیار سایرین نیز قرار دهند.

اجزای نرم افزار

سیستم Power BI از مجموعه‌ برنامه‌های مختلفی تشکیل شده که می‌تواند از طریق دسکتاپ، به عنوان یک محصول SaaS مورد استفاده قرار گیرد و یا به عنوان پاور بی آی موبایل، بر روی گوشی‌های تلفن‌ همراه استفاده شود. توجه داشته باشید که نسخه دسکتاپ Power BI، یک نسخه داخلی وPower BI Service نیز یک سرویس ابری است. بخش‌های مختلف این سیستم عبارت است از:

  • نرم افزار مخصوص دسکتاپ ویندوز به نام Power BI Desktop
  • سرویس آنلاین saas (Software as a Service) به نام Power BI Service
  • اپلیکیشن پاور بی آی مخصوص گوشی برای دستگاه‌های ویندوز، Ios و اندروید.
  • Power BI Report Server با قابلیت انتشار گزارش در ریپورت سرور تحت سیستم (on-permises)

ویژگی‌های اصلی نرم افزار پاور بی آی چیست؟

ویژگی نرم افزار

برخی از مهم‌ترین این ویژگی‌ها عبارتند از:

هوش مصنوعی

در این سیستم کاربران می‌توانند ضمن دسترسی به امکانات شناسایی تصاویر و تحلیل و بررسی متون، با استفاده از قابلیت‌های یادگیری ماشین خودکار، مدل‌های یادگیری ماشین ایجاد کرده و با Azure Machine Learning ادغام کنند.

بینش سریع و گسترده

کاربران نرم افزار، با این ویژگی می‌توانند زیر مجموعه داده‌ها را ایجاد کرده و به صورت خودکار بر روی اطلاعات، تجزیه و تحلیل‌های لازم را انجام دهند.

امکان شخصی سازی

با این ویژگی، توسعه دهندگان می‌توانند در ابزارها و گزارشات پیش فرض تغییرات لازم را ایجاد کرده و ابزارهای جدیدی به این پلتفرم اضافه کنند.

دسترسی به Cortana

ویژگی کورتانا یا همان دستیار دیجیتال مایکروسافت در دستگاه‌های تلفن همراه بسیار محبوب و پرکاربرد است. این ویژگی به کاربران امکان می‌دهد تا با استفاده از زبان طبیعی و نتایج به دست آمده به جستجوی داده‌ها و اطلاعات مورد نیاز بپردازند.

پشتیبانی از مدل داده‌های مشترک

سیستم پشتیبانی Power BI برای مدل داده‌های مشترک، امکان استفاده از یک مجموعه استاندارد و گسترده از طرح‌های متنوع داده‌ (شامل: اشخاص، ویژگی‌ها و روابط) را فراهم می‌کند.

وجود سیستم API برای یکپارچه سازی

این ویژگی، کد نمونه و رابط عملکرد برنامه نویسی اپلیکیشن (API) را برای تعبیه داشبورد Power BI در سایر محصولات نرم افزاری، در اختیار برنامه نویسان قرار می‌دهد.

سلف سرویس داده‌ها

با استفاده از سرویس Query Power، تحلیلگران کسب و کار می‌توانند داده‌های بزرگ را در سرویس Power BI، وارد، تبدیل، ادغام و غنی سازی کنند. داده‌های مصرف شده را نیز می‌توانید در مدل‌ها، گزارشات و داشبوردهای پاور بی آی به اشتراک بگذارید.

امکان مدل سازی

این ویژگی به کاربران اجازه می‌دهد تا مدل‌های پیچیده داده‌ها را بر حسب موضوع در نمودارهای جداگانه قرار داده و خصوصیات مشترک آن‌ها را تنظیم کنند. همچنین این امکان را فراهم می‌کند تا کاربران بتوانند خصوصیات موجود در قسمت خاصی را مشاهده و تغییر دهند. پوشه‌های نمایش را نیز برای استفاده ساده‌تر و کارآمدتر از مدل‌های پیچیده داده‌، تنظیم کنند.

امکان گسترش ترکیبی

این سرویس، مجموعه‌ای از اتصالات داخلی را در اختیار شما قرار می‌دهد. این اتصالات به ابزارهای Power BI کمک می‌کند تا با نیروی فروش و سایر فروشندگان ارتباط برقرار کنند.

مراحل پیاده سازی پاور بی آی چیست؟

هر کاری که در مایکروسافت Power BI با عنوان مراحل پیاده سازی انجام می‌دهید، به چند بخش اصلی تقسیم می‌شود که عبارتند از: تجسمات، مجموعه داده،گزارشات و داشبوردها

تجسمات

در این بخش «نمایش بصری» از داده‌ها مانند نمودار، نقشه‌های رنگی و مواردی از این دست، مورد توجه قرار می‌گیرد. هدف از مجسم سازی، ارائه داده‌ها به روشی است که زمینه را برای آگاهی بیشتر کاربران فراهم کند.

در نرم افزار پاور بی آی، علاوه بر امکان همه نوع تصویر سازی، این امکانات همیشه در حال به روز رسانی هستند. به یاد داشته باشید که تجسمات شما می‌توانند ساده باشند مانند بیان یک عدد، که به مساله مهمی اشاره می‌کند، یا می‌توانند به صورت پیچیده‌تر بیان شوند مانند یک نقشه رنگی که میزان استقبال مردم از یک تغییر اجتماعی را نشان می‌دهد.

مجموعه داده‌ها

در این بخش، به مجموعه‌ای از داده‌ها توجه می‌شود که نرم افزار Power BI برای ساخت تجسمات، از آن‌ها استفاده می‌کند. ممکن است اطلاعات شما به صورت یک مجموعه داده ساده بر اساس یک جدول از اکسل باشد، یا ممکن است این اطلاعات از منابع مختلف به دست آورده باشید. در این صورت باید آن‌ها را فیلتر کرده و ترکیب کنید تا بتوانید یک مجموعه منحصر به فرد از داده‌ها برای استفاده در Power BI فراهم کنید.

سعی کنید داده‌ها را برای استفاده حتما فیلتر کنید. فیلتر کردن داده‌ها قبل از آوردن آن‌ها به Power BI، کمک می‌کند بتوانید بر روی داده‌هایی که برای شما اهمیت بیشتری دارند، تمرکز کنید. به عنوان مثال، شما می‌توانید پایگاه داده تماس‌های خود را تا جایی فیلتر کنید که تنها مشتریانی باقی بمانند که ایمیل شما را از تبلیغات بازاریابی دریافت کرده‌اند. به این ترتیب می‌توانید داده‌های خود را به راحتی متمرکز کنید.

پیاده سازی

گزارشات

در این سیستم، گزارشات، مجموعه‌ای از نمودارها و تصویرسازی‌هایی هستند که بر روی یک یا چند صفحه ظاهر می‌شوند. یک گزارش در Power BI، مجموعه‌ای از فاکتورها است که به یکدیگر مرتبط هستند. این گزارش‌ها به شما اجازه می‌دهند که در چندین صفحه تصویر سازی‌ کرده و آنها را به هر شکلی که به موضوع مورد نظرتان مرتبط است، تنظیم کنید.

داشبوردها

داشبورد Power BI ، مجموعه‌ تصاویر بصری یک صفحه است که شما می‌توانید آن‌ها را با دیگران به اشتراک بگذارید. وقتی برای به اشتراک گذاشتن یک گزارش یا مجموعه‌ای از شاخص‌ها، فعالیت می‌کنید، در واقع در حال ساختن یک داشبورد هستید. دقت کنید که بهتر است تصاویری را انتخاب کنید که اطلاعات لازم در خصوص موضوع مدنظرتان را سریع و راحت فراهم کند.

صفحه داشبورد را «بوم» می‌نامند. بوم، یک پس زمینه سفید در محیط پاور بی آی است که می‌توانید در آن، شاخص‌های کلیدی خود را اضافه کنید. در این فضا شما می‌توانید بسازید، ترکیب کنید، پروژه‌های جدید ایجاد کنید و داشبوردها را با دیگران به اشتراک بگذارید.

کاربرد پاور بی آی در هوش تجاری چیست؟

تا اینجا دانستیم Power BI چیست، چه ویژگی‌هایی دارد و مراحل پیاده سازی آن به چه صورت است. در این بخش راجع به کاربرد این نرم افزار صحبت می‌کنیم.

کاربرد

مایکروسافت Power BI به تشخیص، تبدیل و اتصال مجموعه داده‌های متفاوت کمک می‌کند. به وسیله این نرم افزار می‌توانید به یک مدل داده مطلوب و کارآمد دسترسی پیدا کنید. همچنین می‌توانید برای ارائه تصویری داده‌های مورد نظر خود، نمودار ایجاد کنید و همه این موارد را با سایر کاربران سازمان به اشتراک بگذارید.

مدل‌هایی که در Power BI ایجاد می‌شوند، به روش‌های مختلف در سازما‌ن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. به عنوان مثال، گزارشات این سیستم می‌تواند به سوالات شما در زمان واقعی پاسخ مناسب دهد. یا به کمک نتایج گزارشات می‌توانید پیش بینی کنید که کدام بخش‌های سازمان از معیارهای تجاری استفاده می‌کنند.

همچنین، سیستم Power BI می‌تواند برای مدیران سازمان، داشبوردهای اجرایی لازم را فراهم کرده و به آن‌ها کمک کند دید جامع‌تر و کامل‌تری نسبت به عملکرد بهش‌های مختلف به دست آورند.

مزایای سیستم پاور بی آی چیست؟

قابلیت‌های متنوع و مزایای Power BI ، باعث می‌شود این سیستم مانند یک چتر عمل کند و به شما سرویس‌های مختلفی ارائه دهد. از جمله:

  • تحت وب قرار داشتن Power BI به شما کمک می‌کند در هر زمان و در هر مکان به گزارش‌های خود و گزارش‌ها دیگران دسترسی داشته باشید.
  • این سیستم، با امکان اتصال به دیتابیس‌های مختلف، به شما امکان می‌دهد از سازمان خود گزارش‌های جدید و به روز داشته باشید.
  • ابزار مدل‌سازی Power BI دسکتاپ به شما کمک می‌کند تا به راحتی داده‌های خود را به مدلی استاندارد برای گزارش سازی تبدیل کنید.
  • ویژوال‌ها در این نرم افزار، بسیار متنوع هستند، بنابراین شما می‌توانید داده‌های خود را به روش‌های مختلف به نمایش بگذارید.
  • به کمک این نرم افزار می‌توانید قابلیت ایجاد اتصال به داده‌های خود در SQL سرور را (به صورت زنده و غیر زنده) فراهم کنید.
  • پاور بی آی در اکسل، می‌تواند داده‌های شما را تحلیل کند. پس تجزیه و تحلیل داده‌ها خود را با خیال راحت به این نرم افزار بسپارید.
  • می‌توانید با استفاده از سیستم Data Gateway در این نرم افزار، یک کانال امن برای دسترسی به داده‌هایتان فراهم کنید.

محدودیت های پاور بی آی چیست؟

محدودیت

  • نرم افزار Power BI به صورت سخت و پیچیده طراحی شده و دارای یک لیست طولانی از اجزای سازنده مانند Power BI Desktop، Power BI Gateway و… است. گاهی درک این موضوع که شما الان به کدام مورد احتیاج دارید، کمی سخت است.
  • مایکروسافت Power BI، برای پاکسازی داده‌ها هیچ راه حلی ارائه نمی‌دهد. این سیستم فرض می‌کند دادهای شما قبلا پاکسازی شده و از کیفیت بالایی برخوردارند. بنابراین اگر داده‌های شما نیاز به پاکسازی دارند، باید راهی برای انجام آن پیدا کنید.
  • در صورتی که یک مجموعه بزرگ از داده‌ها را برای تجزیه و تحلیل دارید، Microsoft Power BI نمی‌تواند کمک چندانی به شما بکند. چرا که ممکن است در اتصال و وارد کردن مجموعه داده‌های بزرگ با مشکلاتی مانند کندی عملکرد سیستم، روبرو شوید.

 

مطالب مشابه
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.