مجله اینترنتی تخصصی نرم افزار

کولوکیشن چیست؟ ترکیب دو سرویس Colocation و Cloud چگونه به کسب و کارها کمک می‌کند؟

زمان مطالعه: 7 دقیقه

در دنیای امروز، سازمان‌ها برای افزایش انعطاف و مقیاس پذیری در زمینه‌های مختلف، باید خود را با تغییرات اقتصادی و اجتماعی هماهنگ کنند. مشاغل در حال رشد برای حفظ و ارائه سطح بالای کیفیت محصولات و خدمات، باید زیرساخت‌های لازم را آماده کنند.

سازمان‌های فعال در زمینه فناوری اطلاعات، برای ایجاد نوآوری، خلق ارزش تجاری در سازمان خود، کاهش هزینه‌های سازمان و… از سرویس کولوکیشن (Colocation) و سرویس ابری استفاده می‌کنند. اما بین این دو سرویس چه تفاوتی وجود دارد؟ سرویس ابری را در مطالب گذشته بررسی کردیم، اما سرویس کولوکیشن چیست و چه فرقی  با سرویس ابری دارد؟ در این مطلب به بررسی کولوکیشن و تفاوت آن با سیستم ابری می‌پردازیم.

کولوکیشن چیست؟

سرویس کولوکیشن (Colocation یا co-location یا به اختصار خدمات colo)، نوعی از خدمات قابل ارائه در دیتاسنترها است که تجهیزات، فضا و پهنای باند مورد نیاز کاربران را جهت میزبانی سرورها فراهم می‌کند. به بیان دیگر، در پاسخ به سوال کولوکیشن چیست، می‌توان خیلی ساده گفت، کولوکیشن یعنی خودتان یک سرور تهیه کرده و آن را در دیتاسنتر قرار دهید. در واقع شما به جای اجاره سرور یا هاست، خود سرور را خریداری کرده و به اندازه مورد نیاز از دیتاسنتر فضا اجاره می‌کنید و به این شکل سرور خود را در دیتاسنتر قرار می‌دهید. دیتاسنتر علاوه بر هزینه فضا، هزینه برق، اینترنت و خدمات ماهانه را نیز از شما دریافت می‌کند.

در سرویس کولوکیشن شما صاحب سخت افزار هستید، به بیان دیگر شما یک سخت افزار را خریداری کرده و برای نگهداری آن از دیتاسنتر کمک می‌گیرید. بنابراین اگر سخت افزار با مشکلی روبه‌رو شود، مسئولیت آن به عهده خودتان است. پس اگر به اندازه کافی در زمینه استفاده از هاست مهارت و تجربه ندارید، بهتر است از کولوکیشن استفاده نکنید.

کولوکیشن چیست

دلیل انتخاب سرویس کولوکیشن چیست؟

اما چرا سرویس کولوکیشن را انتخاب کنیم؟ به این دلیل که نگهداری از یک سرور، بسیار حساس و نیازمند دانش، تجربه، تخصص و همچنین هزینه بالا است. با در نظر گرفتن این موارد، نگهداری سرور به صرفه نیست.

سرویس کولوکیشن، بهترین انتخاب برای افراد، کسب و کار یا سازمان‌هایی است که به خرید سرور اقدام کرده‌اند، اما زمان، فضای کافی، امکانات لازم و… برای نگهداری از آن را ندارند. با خرید سرویس کولوکیشن، فضای لازم و همچنین امکانات لازم برای محافظت از تجهیزات شما به راحتی فراهم می‌شود.

در این حالت هرچند شما برای دریافت خدمات نگهداری از سرور هزینه پرداخت می‌کنید، اما مالک سرور خود هستید. می‌توانید سخت افزار و نرم افزارهای دلخواه خود را به کار ببرید و مطمئن باشید که تنها خودتان به سرور دسترسی دارید.

با سرویس کولوکیشن، سرور شما در فضایی امن، استاندارد، در شبکه‌ای قدرتمند، پرسرعت، پایدار و بدون قطعی برق قرار می‌گیرد. همچنین با وجود پهنای باند وسیع، دسترسی آسان، تامین امنیت اطلاعات و… سرور برای شما بهینه سازی می‌شود.

بنابراین اگر فکر می‌کنید یک سرور اختصاصی با سخت افزار محدود و مشخص، برای شما مناسب نیست یا توان نگهداری از سرور خود را ندارید، استفاده از سرویس کولوکیشن بهترین انتخاب برای شما است.

برتری‌ سرویس کولوکیشن در دیتاسنتر بر نگهداری از سرور به صورت شخصی چیست؟

 

رک (Rack)

نوعی محفظه فلزی برای محافظت و نگهداری از سرور، کابل، سوئیچ و سایر تجهیزات شما است که در دیتاسنترها به طور دقیق جاگذاری شده‌اند.

پهنای باند

به طور حتم پهنای باندی که یک دیتا سنتر در اختیار دارد و می‌تواند به شما ارائه دهد، وسیع‌تر، کارآمدتر و اختصاصی‌تر است.

سیستم ذخیره سازی قوی

دیتاسنترها از نظر سیستم‌های ذخیره سازی اطلاعات، معمولا بسیار مطمئن و قدرتمند عمل می‌کنند.

امکانات لازم برای تامین سلامت فیزیکی سرورها

این امکانات عبارتند از سیستم خنک کننده، سیستم کنترل دما، کنترل رطوبت، تخلیه گرد و غبار، سیستم اطفاء حریق، سنسور نشت آب و…

تامین امنیت و حفاظت فیزیکی

وجود امکاناتی همچون دوربین مدار بسته، نظارت ویدئویی، حفاظت دسترسی و… امکان نظارت دائمی متخصصان را بر روی این عملکردها فراهم کرده است.

اتصال دائم و قوی به اینترنت

می‌دانیم که اتصال قدرتمند و دائم به اینترنت از ملزومات یک سرور است که دیتاسنترها با پورت‌های شبکه پرسرعت و قوی این نیاز را برطرف می‌کنند.

وجود سیستم کنترل و مانیتورینگ

در این سیستم یک پنل مانیتورینگ برای کنترل سلامت، مدیریت و همچنین ارتقای تجهیزات، در اختیار شما قرار می‌گیرد.

برتری سرویس کولوکیشن

خلاصه امکانات دیتاسنتر در سرویس کولوکیشن چیست؟

  • هزینه کمتر نسبت به نگهداری شخصی
  • امنیت بالاتر نسبت به نگهداری شخصی
  • پایداری بیشتر و در نهایت، تداوم کسب و کار
  • روشن بودن و اتصال دائمی سرور
  • عدم دسترسی دیتاسنتر به محتویات سرور
  • دریافت خدمات قوی‌تر از سرور
  • دریافت کمک از تیم پشتیبانی دیتاسنتر
  • امکان دسترسی به سرور با هماهنگی دیتاسنتر
  • وجود سیستم‌های هوشمند اطفاء حریق
  • کنترل وضعیت و سلامت سرور با سیستم مانتیتورینگ دیتاسنتر
  • دریافت آی پی‌های متعدد از دیتاسنتر
  • امکان درخواست تعویض قطعه توسط متخصصان
  • رعایت تمامی استانداردهای نگهداری سرور
  • و…

مناسب‌ترین سرور برای کولوکیشن چیست؟

مناسب ترین سرور برای کولوکیشن

اگر تصمیم به خرید یک سرور و کولوکیشن گرفته‌اید، بهتر است مختصری درباره خرید انواع سرور بدانید تا انتخاب درستی داشته باشید.

انواع سرور بر اساس ظاهر

سرور Rackmount:

همان طور که از اسمشان پیداست، این دسته از سرورها باید داخل رک قرار گیرند. سرورهای Rackmount ، بیشترین استفاده را در دیتاسنترها دارند. چیدمان این نوع سرورها در تعداد زیاد به راحتی صورت می‌گیرد و قطعات سرور در این نوع، دسترسی نسبتا خوبی دارند.

سرور Tower:

این سرورها برای استفاده به رک نیاز ندارند، اما اگر قرار باشد در رک قرار گیرند، فضای بیشتری اشغال می‌کنند. این دسته از سرورها برای نگهداری شخصی در خانه یا محل کار مناسب هستند.

سرور Blade:

این دسته از سرورها قابلیت ارتقا و ساختار مناسبی دارند. همچنین حجم کمتر و کابل کشی کمتر از دیگر مزایای آنها به شمار می‌رود. اما این نکته را به خاطر داشته باشید که این سرورها هزینه زیادی دارند و امکانات نگهداری از آن‌ها عمومیت ندارد.

انواع سرور از لحاظ تعداد یونیتی که اشغال می‌کند

ارتفاع هر رک را با واحد یونیت (Unit) اندازه‌گیری می‌کنند. هر یونیت تقریبا  ۱٫۷۵ inch است. پرکاربردترین رک‌های مورد استفاده در دیتاسنتر، رک‌هایی با اندازه 42یونیت است. تقسیم بندی سرورها بر اساس تعداد یونیتی که اشغال می‌کنند، صورت می‌گیرد که در ادامه به معرفی انواع آن‌ها خواهیم پرداخت.

سرورهای 1 یونیت:

این‌ها با اندازه کوچک و حجم کمی که دارند، به اندازه یک یونیت از رک را اشغال می‌کنند.

سرورهای 2 یونیت:

این دسته از سرورها بعد از نوع اول، معمولی‌ترین و پرکاربردترین نوع سرورها هستند.

سرورهای 3 یونیت:

استقبال چندانی از این سرورها وجود ندارد، بنابراین تولید آن‌ها تقریبا متوقف شده است.

سرورهای 4 یونیت:

سرورهای بسیار پرقدرت، در حجم و ابعاد 4 یونیت ساخته می‌شوند.

پرطرفدارترین سرور کولوکیشن چیست؟

با در نظر گرفتن استقبال کاربران و همچنین کاربرد دیتاسنترها در حداکثر استفاده از حداقل فضا، قدرت بالا، کارایی مناسب و… می‌توان نتیجه گرفت که مناسب‌ترین و به صرفه‌ترین انتخاب برای کاربران، سرورهای رک مونت هستند. دیتاسنترها نیز سرورهای تک یونیت را به علت نیاز به فضای کمتر برای کولوکیشن‌ها ترجیح می‌دهند.

تا اینجا دانستیم کولوکیشن چیست و چگونه می‌توان از آن استفاده کرد. در ادامه قصد داریم بررسی کنیم ترکیب سرویس Colocation و Cloud چگونه به کسب و کارها کمک می‌کند؟

اما قبل از آن بهتر است به سرویس Cloud اشاره مختصری داشته باشیم.

Cloud به سرورهایی گفته می‌شود که از راه‌هایی مانند اینترنت، نرم افزار و پایگاه داده در دسترس هستند. سرورهای ابری در مراکز داده سراسر جهان وجود دارند. با وجود رایانش ابری، لازم نیست سازمان و شرکت‌ها سرورهای فیزیکی را مدیریت کنند.

از آنجا که ذخیره‌سازی سرویس Cloud بر روی سرورهای یک دیتاسنتر انجام می‌شود، برای کاربران این امکان را فراهم می‌کند که از هر دستگاهی به فایل‌ها و برنامه‌های خود دسترسی داشته باشند. امکانات پرطرفداری مانند Gmail، Google Drive و… مبتنی بر ابر هستند و شما به راحتی می‌توانید از هر دستگاهی به داده‌ها دسترسی داشته باشید.

برای آشنایی بیشتر با سرویس Cloud، مطلب رایانش ابری را بخوانید.

مزایای استفاده از خدمات کولوکیشن چیست؟

خدمات کولوکیشن اگر با کیفیت مناسب و استاندارد ارائه شود، مزایای بسیاری برای افراد و شرکت‌ها به دنبال دارد. از جمله این مزایا و ویژگی‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • دسترسی دائم
  • حفظ امنیت سخت افزاری سرورها
  • توجه به امکانات جانبی مورد نیاز
  • امکان ارتباط نزدیک با کارکنان دیتاسنتر
  • کاهش Downtime سرورها
  • امکان بررسی نحوه رفتار کارکنان و…

خدمات کولوکیشن

سرویس Colocation و Cloud چگونه به کسب و کارها کمک می‌کنند؟

از آنجا که پیش‌بینی سرمایه مورد نیاز برای راه‌اندازی و به روز رسانی دیتاسنترها کار سختی است، شرکت‌ها به دنبال روش‌های دقیق و قابل پیش‌بینی برای مدیریت هزینه‌های زیرساخت فناوری هستند. استفاده از سرویس Cloud و کولوکیشن این امکان را برای شرکت‌ها فراهم می‌کند تا از مدلی به صرفه از لحاظ هزینه و کارایی استفاده کنند.

با ترکیب Colocation و Cloud می‌توانید بدون صرف هزینه بالا از یک دیتاسنتر مجهز و کارآمد برخوردار شوید. همچنین این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا سرمایه و زمان خود را به سمت نوآوری، رشد و بهره‌وری بیشتر هدایت کنید. اتصال این دو سرویس با راه‌اندازی سریع‌تر برنامه‌ها،  به کار شما سرعت می‌بخشد و خواسته‌ها و اهداف تجاری شما را محقق می‌کند.

هزینه کولوکیشن چقدر است؟

در این بخش قصد داریم بدانیم اجاره سرویس کلوکیشن چیست و تعرفه Colocation بر چه مبنایی محاسبه می‌شود؟

خدمات کولوکیشن در ایران از سرویس‌های ارزان قیمت به حساب می‌آیند. قیمت کولوکیشن در ایران، بر اساس تعداد یونیت و اجاره فضای رک، قیمت گذاری می‌شود. بنابراین سرورها و تجهیزات شما باید Rack Mount بوده و قابلیت جاگذاری در رک را داشته باشد. تعرفه Co-Location نیز به این شکل است که هرچه ارتفاع سرورها و تجهیزات شما کمتر باشد و تعداد یونیت کمتری را در رک اشغال کند، هزینه پرداختی به همان نسبت کمتر است.

لازم به ذکر است که رک (Rack) به صورت واحدهای افقی جداسازی می‌شود. هر واحد افقی را یک یونیت (Unit) می‌نامند. هزینه خدمات و اجاره کولوکیشن، بر اساس تعداد یونیت‌هایی که  شما برای تجهیزات خود استفاده می‌کنید، تعیین می‌شود.

و در انتها…

با مطالعه این مطلب دانستیم کولوکیشن چیست، استفاده از آن چه مقدار هزینه و چه مزایایی دارد و همچنین ترکیب آن با سرویس ابری چطور می‌تواند به کسب و کارها کمک کند.

مطالب مشابه
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.