مجله اینترنتی تخصصی نرم افزار

وایرفریم چیست؟ 7 دلیلی که نشان می‌دهد به Wireframe نیاز دارید

زمان مطالعه: 8 دقیقه

یکی از اصول اولیه در طراحی و توسعه وب سایت، ایجاد وایرفریم است، چرا که در طول فرآیند طراحی، ایده‌های زیادی به ذهن شما می‌رسد و استفاده از چارچوب وایرفریم، بهترین راه برای مرتب کردن این ایده‌هاست. همرا ما باشید تا به شما توضیح دهیم وایرفریم چیست و درباره طراحی و ساخت آن، چه مواردی را باید بدانید.

وایرفریم چیست؟

وایرفریم، یک طرح اولیه یا اسکلت طراحی برای کمک به طراحان تجربه کاربری (UX) و برنامه نویسان، در مورد ساختار وب سایت یا نرم افزارهای در حال ساخت است. در واقع، برای آنکه بتوانید ایده‌های اولیه طراحی و تولید وب سایت و نرم افزار را به نمونه اولیه تبدیل کرده و آنها را تست کنید، باید از وایرفریم استفاده کنید.

این چارچوب سیاه و سفید، نمای کاملی از ساختار صفحه، محل قرار گیری عناصر صفحه، طرح بندی، معماری اطلاعات و پیمایش کاربران وب سایت را مشخص می‌کند. از آنجا که این چارچوب‌ها، اولین قدم در فرآیند طراحی به حساب می‌آیند، از رنگ و گرافیک کمتری برخوردارند، بنابراین می‌توانید به جزئیات توجه بیشتری داشته باشید.

مطلب طراحی سایت را بخوانید تا به طور کامل با این فرآیند و مراحل آن آشنا شوید.

وایرفریم

انواع وایرفریم چیست؟

همان طور که گفتیم، معمولا بیشتر وایرفریم‌ها بدون رنگ و جزئیات ایجاد می‌شوند. اما مهم‌ترین عامل تمایز بین آنها، همین جزئیات موجود در آنها است. بر این اساس، وایرفریم‌ها به 3 نوع تقسیم می‌شوند:

وایرفریم Low Fidelity

Low Fidelity با نمایش کلی صفحات وب، به عنوان نقطه شروع طراحی عمل می‌کند و تنها شامل تصاویر ساده و محتواهای غیر مهم است. این چارچوب، بدون هیچ‌گونه مقیاس یا دقت پیکسل ایجاد می‌شود و تمام عوامل ایجاد حواس پرتی و سردرگمی را نیز حذف می‌کند.

وایرفریم Mid Fidelity

این نوع وایرفریم، جزئیات خود را به اجزای خاص اختصاص می‌دهد و ویژگی‌های مختلف را به وضوح از یکدیگر جدا می‌کند. علاوه بر این، برای جداسازی عناوین و محتوای بدنه، از متن استفاده می‌کند.

Mid Fidelity، از هیچ تصویر و هیچ رنگی استفاده نمی‌کند. اما طراحان می‌توانند از سایه‌های مختلف برای برجستگی بصری عناصر استفاده کنند. معمولا این طرح‌ها با استفاده از یک ابزار دیجیتال مانند Sketch یا Balsamiq ایجاد می‌شود.

وایرفریم High Fidelity

این وایرفریم از طرح بندی مخصوص پیکسل برخوردار است و برای نشان دادن محتواها و تصاویر برجسته، باید از پر کننده‌های شبه متن و جعبه‌های خاکستری پر شده با X استفاده کند.

مزایای وایرفریم چیست؟

حالا که می‌دانیم وایرفریم چیست و انواع آن چگونه طبقه بندی می‌شود، لازم است کمی هم راجع به مزایای آن صحبت کنیم.

بهبود عملکرد سایت

مهم‌ترین مزیت وایرفریم‌ها، عملکرد درست و دقیق هر وب سایت است. همچنین نمونه وایرفریم، ایده‌های مدیران را با کمترین هزینه، طراحی و ایجاد می‌کند. به این ترتیب، قبل از ایجا پروژه اصلی، می‌توانید مطمئن شوید کاری که انجام می‌دهید دقیقا مطابق برنامه است.

نمایش بهتر محتوا

مهم‌ترین بخش هر وب سایت، محتوای آن است. وایرفریم‌ها کمک می‌کنند تا روش تولید و بازاریابی محتوا به شکلی باشد که علاوه بر ارائه فرمت‌های کاربرپسند، قابلیت خواندن مطالب و درگیر کردن مخاطبان را نیز افزایش دهد.

افزایش خلاقیت

انعطاف پذیری بالای وایرفریم‌ها، به اعضای پروژه امکان می‌دهد تا از ایده‌ها و افکار خلاقانه خود استفاده کرده و هر نوع تغییر و دست‌کاری را در پروژه انجام دهند.

طراحی و ساخت یک سایت کارآمد

طراحان، با کمک وایرفریم‌ها می‌توانند وب سایت‌های کارآمد و موثری ایجاد کنند که اهداف آنها را به طور کامل محقق کند. این موضوع، مفیدترین جنبه وایرفریمینگ به حساب می‌آید.

ارائه یک تصویر اولیه به مشتری

از دیگر مزایای وایرفریم‌ها، ارائه یک تصویر اولیه است که برای نشان داده به مشتری مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین، طراحان به کمک این چارچوب‌ها می‌توانند طرح کلی را به راحتی پیاده سازی کرده و قبل از شروع طرح، یک پیش نمایش از وب سایت ارائه دهند.

مزایای وایرفریم

چه زمانی باید وایرفریم ایجاد کنیم؟

روند رسم Wireframe در مراحل مقدماتی پروژه انجام می‌شود. در این مرحله، مدیران و طراحان، به دنبال بررسی اهداف محصول، آزمایش محصول، مشارکت در ایده‌ها، شناسایی الزامات و نیازهای تجاری هستند. یک وایرفریم، معمولا یک نسخه اولیه از صفحه وب است که برای طراحی محصول به عنوان یک سکوی پرش عمل می‌کند. با توجه به دیدگاهی که از نظرات کاربران به دست آورده‌اید، می‌توانید طراحی نسخه‌های بعدی محصول با در نظر گرفتن جزئیات و نظرات کاربران انجام دهید. مانند طراحی پروتوتایپ یا mockup

هدف از طراحی وایرفریم چیست؟

وایرفریم، 3 هدف اصلی دارد:

حفظ تمرکز و توجه بر کاربران

وایرفریم به عنوان نوعی ابزار ارتباطی، دریافت بازخورد از کاربران را آسان کرده و افراد تیم را به بحث در مورد طرح مورد نظر ترغیب می‌کند. انجام تست از کاربر در مراحل اولیه، به طراحان این امکان را می‌دهد تا بازخوردهای مخاطبان را دریافت و نکاتی که به بهتر شدن محصول کمک می‌کند، شناسایی کنند. به عنوان مثال، با رسم Wireframe، طراحان می‌توانند کاربران را با سوالاتی مانند «از این محصول چه انتظاری دارید؟»، «این محصول نیاز شما را به طور کامل برطرف می‌کند؟» و… با خود همراه کنند تا آن چیزی که کاربران به طور مستقیم درک می‌کنند، متوجه شوند.

تعیین ویژگی‌های وب سایت

ممکن است کاربران با واژگان تخصصی و فنی مانند call to action آشنایی نداشته باشند. در حالی که طراحی Wireframe و ویژگی‌های آن، با مشتریان شما ارتباط برقرار می‌کند و کاملا شفاف و واضح نشان می‌دهد که قرار است چه خدماتی به آنها ارائه شود. علاه بر این، به کارفرمایان پروژه امکان می‌دهد تا میزان فضای لازم برای هر ویژگی را بررسی و اندازه گیری کرده و ضمن برقراری ارتباط بین معماری اطلاعات و طراحی بصری سایت، عملکرد صفحه را نیز مشخص کنند.

با در اختیار داشتن این ویژگی‌ها، می‌توانید نحوه عملکرد آنها را ترسیم کنید و یا عناصری که به خوبی کار نمی‌کنند را حذف کنید.

طراحی و ساخت سریع و ارزان

طراحی وایرفریم‌ها بسیار ارزان، سریع و آسان است. فراوانی و تنوع ابزارها به شما امکان می‌دهد تا در طی چند دقیقه یک وایرفریم بسازید. همچنین، بدون هیچ گونه اتلاف وقت و هزینه، نقایص و مشکلات را شناسایی و اصلاح کنید.

دلایل نیاز به وایرفریم چیست؟

در این بخش، 7 دلیلی که نشان می‌دهد به Wireframe نیاز دارید را بررسی می‌کنیم.

  1. معماری سایت را به صورت تصویری نشان می‌دهد

سایت مپ، لیستی از مهم‌ترین محتواهای به کار رفته در سایت شما را نشان می‌دهد. در وایرفریم‌ها، اولین فرآیند گرافیکی، استفاده از نقشه سایت است. در واقع، نقشه سایت، یک طرح کلی شامل اهداف مورد نظر و جریان اطلاعات است که به تیم طراحی وب اجازه می‌دهد هدف بازدیدکننده را نیز در نظر بگیرند.

این مرحله به شما اطمینان می‌دهد که همه بخش‌ها در یک صفحه قرار دارند و بخش نادیده گرفته یا جامانده وجود ندارد.

  1. امکان توضیح و شفاف سازی ویژگی‌های وب سایت را فراهم می‌کند

ممکن است مخاطبان متوجه بعضی از کلمات و اصطلاحات تخصصی که توسط طراحان، به کار برده می‌شود، نشوند. اصطلاحاتی مانند: Hero Image، Google Map، Product Filtering و…

یکی از ویژگی‌های آموزش طراحی وایرفریم این است که هدف و نحوه عملکرد هرکدام از این اصطلاحات را به صورت روشن و واضح بیان کند. همچنین، معماری اطلاعات سایت را به طراحی گرافیکی متصل کرده و عملکرد صفحه را مشخص می‌کند.

وقتی امکان دیدن ویژگی‌های طرح را داشته باشید، می‌توانید چگونگی عملکرد آنها را تجسم کنید یا اگر فکر می‌کنید بعضی عناصر صفحه چندان کارآمد نیستند، می‌توانید آنها را حذف کنید.

به یاد داشته باشید که وایرفریم در مراحل اولیه، به سادگی قابل تغییر و قابل حذف است، اما در صورتی که به طور کامل پیاده سازی شده باشد، حذف و تغییر آن سخت خواهد بود.

  1. کاربرد و نرخ تبدیل سایت را افزایش می‌دهد

موقع استفاده از وب سایت، وایرفریم همه را مجبور می‌کند تا به مسیرهای تبدیل، نام‌گذاری پیوندها، قرارگیری منوی ناوبری و ویژگی‌های صفحات نگاه کنند. به بیان دیگر، ایجاد وایر فرم، قابلیت استفاده از وب سایت را افزایش می‌دهد. این موضوع مخاطبان را واردار می‌کند تا سهولت استفاده از وب سایت، مسیر تبدیل، نامگذاری لینک‌ها، جهت یابی و ویژگی‌های سایت را به طور دقیق بررسی کنند. علاوه بر این، وایرفریم‌ها می‌توانند به نقطه ضعف‌ها و مشکلات موجود در معماری سایت یا روش عملکرد یک ویژگی اشاره کنند. اگر شما از محتوای اصلی صفحه آرایی مطلع شوید، می‌توانید معایب و مشکلات آن را بدون صرف زمان و هزینه چندانی، اصلاح کنید. هرچه مشکلات را دیرتر شناسایی کنید، برطرف کردن آنها سخت‌تر می‌شود.

همان طور که اشاره کردیم، ساخت Wireframe بسیار آسان و ارزان است. با استفاده از ابزارهای متنوع آن، می‌توانید در زمان کوتاهی یک وایرفریم دیجیتالی بسازید.

نرخ تبدیل

  1. امکان توسعه پذیری و به روز رسانی وایرفریم، بسیار آسان است

یکی از ویژگی‌های Wireframe این است که فورا می‌تواند مشخص کند که شما چگونه محتوای وب سایت را اداره و کنترل کنید. به عنوان مثال، شما اکنون می‌خواهید در سایت خود 10 محصول ارائه دهید، اما قصد دارید 6 ماه بعد، تعداد آنها را به 100 محصول افزایش دهید. در واقع، سایت شما باید قابلیت و گنجایش این رشد را، بدون اینکه در طراحی و معماری سایت تغییری ایجاد کند، داشته باشد. وایرفریم‌ها این مناطق مهم از رشد محتوا را مشخص می‌کنند.

  1. کمک می‌کند تا فرآیند طراحی به صورت تعاملی طی شود

وایرفریم‌، به عنوان نوعی دستگاه ارتباطی مورد استفاده قرار می‌گیرد که کاربران با استفاده از آنها می‌توانند بازخوردهای خود را ارائه دهند. این سیستم‌، ضمن برقراری رابطه با طراحان، می‌تواند از ایده‌های آنان نیز استفاده کند. همچنین، برای کاربران، امکان انجام آزمایش در مرحله wireframing و ارائه بازخوردها را فراهم می‌کند. این ویژگی به ایجاد، شناسایی و توسعه مفهوم محصول کمک می‌کند و به طراحان نیز امکان می‌دهد تا محصولاتی طراحی و تولید کنند که استفاده از آنها راحت‌تر باشد.

  1. می‌توانید در طول پروژه در زمان صرفه جویی کنید

وایرفریم‌ها، از طریق چند روش باعث صرفه جویی در زمان می‌شوند:

  • به وسیله آنها، طراحی‌های شما دقیق‌تر و حساب شده‌تر است.
  • تیم توسعه، می‌داند دقیقا در حال ساختن چه چیزی است.
  • تولید محتوا بسیار آسان‌تر و واضح‌تر می‌شود.
  • از هک شدن، در طول روند پروژه و در آینده جلوگیری می‌شود.
  1. طبق تجربه، وایرفریم‌ها بسیار کاربردی هستند

طراحی و ساخت وایرفریم، یکی از مراحل ایجاد وب سایت است که نباید آن را نادیده بگیرید. در این فرآیند، هر مرحله، یک قدم بسیار مهم برای مراحل دیگر است. همان طور که شما یک خانه را بدون طراحی و نقشه مناسب نمی‌سازید، داشتن یک طرح خوب در وایرفریم نیز، برای موفقیت وب سایت، بسیار مهم و ضروری است.

معرفی تعدادی از نرم افزارهای ساخت وایرفریم

تا اینجا دانستیم وایرفریم چیست، چه اهداف و مزیایی دارد و چه زمانی باید طراحی و ساخته شود. اما برای پیاده سازی آن هم می‌توانید از یک قلم و کاغذ استفاده کنید و هم از نرم افزارهای کاربردی. در این بخش به معرفی تعدادی از نرم افزارهای طراحی و ساخت وایرفریم می‌پردازیم.

نرم افزارها

نرم افزار Adobe XD

Adobe XD ، نام یک ابزار قدرتمند و حرفه‌ای از کمپانی Adobe است که برای طراحی UX و UI ساخته شده است. از مزایای این ابزار این است که با نرم افزارهای دیگری مانند فتوشاپ و ایلاستریتور، لینک می‌شود و می‌توانید به راحتی و بدون اکسپورت گرفتن، فایل‌ها را با هم مبادله کنید.

ابزار Balsamiq Mockus

اگر برای یادگیری نرم افزارهای پیچیده، فرصت کافی ندارید، Balsamiq Mockus از ابزارهای ساده برای طراحی وایرفریم است. روش کار آن به صورت درگ و دراپ است و شما می‌توانید عناصر وب سایت را از کتابخانه آن بردارید و در طرحتان قرار دهید.

نرم افزار Sketchs

Sketchs، از ابزارهای جدید طراحی دیجیتال و رقیب اصلی نرم افزار Adobe XD به شمار می‌رود. این ابزار، امکانات گسترده و قیمت مناسبی دارد.‌ ضمن اینکه برای خرید آن فقط یک بار هزینه پرداخت می‌کنید و تا همیشه نرم افزار را در اختیار دارید. از ویژگی‌های دیگر اسکچز، Open Source بودن است، یعنی هر کس، می‌تواند پلاگین سفارشی خود را برای استفاده در نرم افزار بنویسد.

نرم افزار Mason

یک ابزار محبوب و پرطرفدار است که در کمترین زمان ممکن، می‌توانید آن را بیاموزید و طرحتان را آماده کنید. Mason ، صرفا برای طراحی و ایجاد وایرفریم ساخته شده و با کمک آن می‌توانید ساختار سایت یا وایرفریم اپلیکیشن خود را بسیار سریع و آسان طراحی کنید. از آنجا که Mason در مورد تطابق پیکسل‌های ورودی و خروجی فوق‌العاده عمل می‌کند، طرحی که به شما ارائه می‌دهد بسیار باکیفیت و کارآمد است.

نرم افزار Figma

این ابزار نیز مانند سایر نرم افزارها، امکانات کافی برای وایرفریمینگ را در اختیار شما قرار می‌دهد. با استفاده از این Figma ، می‌توانید به صورت گروهی بر روی پروژه کار کنید.

و در انتها…

حتما متوجه شده‌اید که وایرفریم چیست، اگر یک پاسخ کوتاه می‌خواهید، باید بگوییم، یک راهنمای تصویری است که با نمایش چارچوب کلی وب سایت، بخش بسیار مهمی از فرآیند طراحی محصول را تشکیل می‌دهد. از آنجا که وایرفریم‌ها با هدف یافتن بهترین چیدمان برای عناصر موجود در طرح نهایی، ساخته می‌شوند، باید کاملا خلاقانه و با توجه به اهداف تجاری نهایی، طراحی شده باشند.

مطالب مشابه
1 نظر
  1. rasool می گوید

    سلام نمیشه گفت با فیما و xd یک وای فریم ایجاد می کنند چون این دو در واقیع یک پرو تایپ ایجاد می کنند نه یک وای فریم
    با توجه به تعریف وای فریم داری جزئیات نیست در صورتی که این دو نرافزار به ناچار باید جزیئیات داشته باشند مثلا شما وقنی می خواید المان یک عکس را در صفحه نشان بدی باید از عکس ایتفاده کنی نمادی به عنوان عکس خود این نرم افزار به صورت پیش فرض ندارد
    اگر یادتون باشه وای فریم داری جزئیات کم و سریع ایجاد میشه در صورتی که پروتایپ دارای جزیات زیاد و کند اجرا میشه . پروتایپ به محصول نهایی نزدیک تر است

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.